2006-12-21

Kraftfullt verktyg för enklare designprogrammering

National Instruments LabVIEW Embedded Design Platform kan nu köras på operativsystemet QNX Neutrino

National Instruments och QNX Software Systems har samarbetat för att få fram en variant av den grafiska dataflödesmiljön LabVIEW som kan köras på realtidsoperativsystemet (RTOS) QNX Neutrino. Nu kan man köra NI LabVIEW Embedded Development Module på QNX Neutrino och få omfattande stöd för flerkärneprocessorer och köra på olika hårdvaruplattformar.

Moores lag säger att bearbetningshastigheten fördubblas var 18:e månad, men nu sätter fysikens lagar stopp. För att öka beräkningskapaciteten har komponentleverantörerna börjat konstruera processorer som har flera kärnor. Den som använder LabVIEW och designar, framställer prototyper och distribuerar inbyggda system med QNX Neutrino kan nu utveckla program, kallade virtuella instrument, i LabVIEW med flera samtidiga exekveringsvägar och därigenom omedelbart få snabbare bearbetning utan att behöva tillgripa särskild kodning eller konfigurering. När man använder LabVIEW behöver man inte bekymra sig om specialkodning för att klara flera exekveringstrådar eller parallellkörning, för det sköter QNX Neutrino automatiskt.

”Flerkärnetekniken börjar användas överallt, och för dem som konstruerar inbyggda system är det viktigt att hålla sig på utvecklingens framkant”, säger Randy Martin, som är produktchef på QNX Software Systems. ”Tillsammans ger operativsystemet QNX Neutrino och LabVIEW Embedded en kraftfull och enkel lösning för konstruktion av flerkärniga system med hjälp av LabVIEWs välbekanta grafiska utvecklingsmiljö och det snabba QNX Neutrino.”

Om man använder LabVIEW Embedded Development Module i kombination med QNX Neutrino kan man dessutom vänta med att bestämma mål-CPU till mycket senare under projektets konstruktionsfas. I stället kan man göra designen klar och ta fram prototyper med kommersiellt tillgänglig standardhårdvara som National Instruments CompactRIO eller PXI utan att behöva fastställa den slutliga målkonfigurationen. Efter att ha gjort mätningar och sett vilka CPU-prestanda som behövs, kan man välja en målprocessor med en eller flera kärnor beroende på vad som krävs i tillämpningen i fråga.

QNX Software Systems meddelade nyligen att realtidsoperativsystemet QNX Neutrino nu fungerar ihop med National Instruments Measurement Hardware Driver Development Kit och flerfunktions PCI-kort för datainsamling. Det här innebär att konstruktörerna nu kan välja bland en stor mängd datainsamlingsprodukter från National Instruments – alltifrån prisbilliga enkelfunktionsenheter till snabba flerfunktionsenheter – och samtidigt få fördelarna hos det beprövade, feltoleranta realtidsoperativsystemet QNX Neutrino.

Mer information om LabVIEW Embedded Development Module för QNX Neutrino finns på community.ni.com/embedded/code.

Information om företaget: National Instruments Sweden AB