2011-12-13

Dömer du ut restaurangen om toan är snuskig?

Snuskig toalett är lika med snuskigt kök, det är alla fall vad nära nio av tio svenskar tror. Ser restaurangen vi tänkt besöka ofräsch ut har vi inga problem att gå vidare till nästa ställe. Det visar årets Toalettbarometer som presenteras i samband med Världstoalettdagen den 19 november 2011. Hela 79 procent av oss svenskar har vänt i dörren till en restaurang de senaste åren för att den inte har känts fräsch. I undersökningen, som genomförts av Netigate på uppdrag av Tork, har drygt 500 svenskar och över 4000 européer deltagit.

Mest skeptisk är svenskarna till hygienen på gatukök, pizzerior och snabbmatskedjor. Finare krogar och hotellrestauranger, tätt följda av kvarterskrogar och sushibarer däremot får betydligt bättre betyg.

För att besökaren ska uppleva att restaurangen känns fräsch är det viktigt att lokalen är välstädad (58%), toaletten ren  (37%) och att man kan se in i köket (5%). Restaurangtoaletten ligger, tillsammans med arbetsplatstoaletten, i topp på vilka toaletter man helst besöker. Bland toaletter man gärna undviker återfinns tåg- och flygplatstoaletter och offentliga toaletter ute på stan.

Tips för fräschare restauranger
Viktigast på en restaurang är självklart hanteringen av livsmedel och här finns mycket tydliga regler som restaurangbranschen är väl medvetna om. Men hygienen ute i lokalen och speciellt på restaurangtoaletten är också viktig.

- God handhygien är A och O om man vill hålla sina gäster friska. Regelbunden handtvätt och att man byter trasa till borden är enkla saker för personalen att tänka på. På toaletten bör man ha pappershanddukar som slängs när gästen använt dem, inte en frottéhandduk. Om handduken används av flera personer är det en perfekt grogrund för bakterier, som gillar fuktiga miljöer, säger Rolf Andersson, hygienexpert inom SCA.  

Andra enkla tips är att ha flytande tvål i behållare fäst på väggen för att minska bakteriespridning och självklart att städa och torka av toaletten regelbundet.  Speciellt viktigt är att torka av är ljusknapp, spolknapp, handtag och kran där bakterier lätt samlas.

(Källa: SCA, Tork. Ta del av hela undersökningen.)

Resultatet av undersökningen visar att toaletten är mycket viktig för restaurangers anseende. Berendsen som washroom leverantör kan hjälpa restauranger och andra verksamheter att hålla fräscht på toaletten genom att alltid se till att det finns en lösning för avtorkning och rengöring nära till hands.

Information om företaget: Elis Textil Service AB

Nyheten presenteras i samarbete med MyNewsdesk