2010-12-09

Nyutvecklad jigg för borrslipning

Produktbild från företaget Tormek AB - Nyutvecklad jigg för borrslipning

Många har under lång tid efterfrågat möjligheten att själv kunna slipa sina borrar med ett riktigt bra resultat. Tormek utökar nu sitt våtslipsystem ytterligare genom att lansera en jigg för borr-slipning, DBS-22. Den nya patenterade jiggen gör det möjligt att slipa borrar med en precision som tidigare bara varit möjlig att uppnå i dyra specialmaskiner. Du skapar en 4-fasettspets som ger mycket bra skäregenskaper.

– Att utveckla en jigg för borrslipning som är lätt att använda och samtidigt ger full kontroll och hög precision har varit vår största utmaning hittills, berättar Tormeks VD Håkan Persson. Utvecklingsarbetet har pågått många år och flera grundprinciper för borrslipning har utvärderats. Det beslutades tidigt att utveckla en jigg för att slipa en 4-fasettspets, då den har mycket bra skäregenskaper. Borrens tvärskär får en spets istället för att vara i det närmaste plan som på många borrar. En 4-fasettspets vandrar inte och kräver betydligt lägre borrtryck jämfört med en konventionell konmantelspets. Därigenom minskar värmeutvecklingen väsentligt och borren håller därför också längre.

– Det känns fantastiskt roligt att nu kunna presentera den slutliga produkten som vi hoppas kommer att göra det lätt för alla att slipa sina borrar till ett perfekt resultat, säger Håkan.

Precisionen är oerhört viktig och för att klara de högt ställda kraven är flera av komponenterna precisionsgjutna i zink. Det gör det möjligt att slipa båda borrskären lika långa inom snäva toleranser, vilket är en förutsättning för att skären ska arbeta lika mycket och för att borren ska ge ett runt, rakt hål som inte är större än borrens diameter.

Alla Tormeks maskinmodeller arbetar med lågt varvtal och vattenkylning och är därför skonsamma mot dina verktyg. Genom att följa naturlagarna och kyla eggen kontinuerligt elimineras risken att stålet överhettas och förlorar sin härdning eller får mikrosprickor.

Jiggen kan ställas in på valfri spetsvinkel mellan 90° och 150° och på fyra olika släppningsvinklar. Den här flexibiliteten gör att du kan ge borren den geometri som fungerar bäst för varje borrarbete. Du kan t ex. minimera graden på utgångssidan av ett genomgående hål genom att öka spetsvinkeln och minska släppningsvinkeln.

Jiggen klarar borrar från 3 mm till 22 mm och passar alla Tormekmodeller. Rek ca pris 1 850 kr. Närmaste återförsäljare se: www.tormek.se

För ytterligare information vänligen kontakta: pontus.gyllby@tormek.se, Tel. 0581-147 90
Bilder: www.tormek.com/images

Information om företaget: Tormek AB