2007-11-13

Vasatherm blir Stravent

Internationell tillväxt med hjälp av miljövänlig teknik och inhemskt kunnande

I år är det 10 år sedan inledningen av Vasatherm Finland Oy:s verksamhet i dess nuvarande form. Jag vill tacka alla våra kunder och våra samarbetspartner för det goda samarbete och förtroende med hjälp av vilket vi har nått vår nuvarande starka ställning i den finländska ventilationsbranschen.

År 2006 var ett år präglat av många betydande framsteg. Ett viktigt led i utvecklingen var att senaste höst starta vår egen produktion i och med att rätten att tillverka Softflo-produkterna överläts till Vasatherm Finland Oy. Därtill belönades Vasatherms stratifierande ventilationsteknik ”Wall Confluent Jets” med priset för bästa idé, Produktiv idé 2006 i företagsklassen i tävlingen i Nyland.

Även i företagets ledning genomfördes ändringar. Till följd av att företaget vuxit och uppnått sin nuvarande styrka övergick jag till att bli styrelseordförande. Verkställande direktör för företaget blev Janne Jokivuori.

Nu är det tid att övergå till nästa skede. Ventilationsbranschen utvecklas snabbt, energieffektiviteten spelar en större roll än tidigare och våra kunder ställer allt mer diversifierade krav. Vi vill försäkra oss om att vi även i fortsättningen är det ledande företaget i stratifierande ventilation och tar därför nya utvecklingssteg då vi går in i vårt andra årtionde:

Vasatherm byter namn och blir Stravent Oy
1.11.2007 tar vi det nya namnet i bruk, eftersom det bättre beskriver vår export och vår allt större internationella marknad. Därtill framstår verksamheten tydligare i och med att företaget och dess huvudteknologi har samma namn. För närvarande utgör exporten 20 % av vår försäljning. Vårt mål är att bli en av de verkligt betydande aktörerna på den europeiska marknaden för tilluftsdon. I detta nu exporteras våra produkter till Sverige, Italien, England, Schweiz, Danmark och Estland.

Stark erfarenhet i styrelsen
Vasatherm som hittills har verkat som ett företagarstyrt familjeföretag förstärker sin styrelse med nya medlemmar. På så sätt går vi in för att stöda den operativa ledningens beslutsfattande i en marknadssituation som ställer stora krav. De nya medlemmarna är kända proffs i branschen: Per Gylling representerar med sin erfarenhet importen av teknik samt partihandeln och är väl insatt i logistiken. Den andra nya styrelsemedlemmen är Tommy Jernberg som är väl förtrogen med exportmarknaden för ventilation i Sverige och Europa. Tommy har bl.a. verkat i ledningen för Halton i Sverige i mer än 10 års tid.

Personalarrangemang
För att stöda det viktiga tillväxtskedet och försäljningen har följande personalarrangemang genomförts:

• DI Jorma Johansson har utnämnts till planeringschef för företaget. Han ansvarar för och stöder olika lösningars tekniska funktion och energivänlighet.

• Ekonomie magister Elena Kaonpää har utnämnts till ekonomichef för företaget f.o.m. 2.1.2008. Till Elena Kaonpääs uppgifter hör företagets betalningsrörelse, rapportering och bokföring. Dessutom bistår hon företagsledningen i dess kommunikation och verkar som sekreterare för styrelsemötena.

• Bengt Sellö som ansvarat för Stravent-tekniken fyller 70 år i december och överlåter den tekniska utvecklingen i yngre kollegers händer. Till ansvarig för företagets produktutveckling och forskning har utnämnts DI Sebastian Enberg från början av november.

• Jag vill i detta sammanhang rikta ett varmt tack för hans 45 år långa insats för utvecklande av ventilationssystem i de nordiska länderna.

Jag tror att vi genom detta flertal utvecklingssteg förvärvar ett större kunnande för vårt utvecklingsarbete och att vi ännu bättre än förr kan betjäna er för era lösningar gällande ventilation.

Jag samtalar gärna med er om alla eventuella frågor som ansluter sig till vårt nya skede och dess förändringar.

Med vänlig hälsning
Timo Karkulahti

Information om företaget: Stravent Oy