2005-12-29

Götene väljer Enermet för timvärdesmätning

Götene Elförening har sedan flera år ett samarbete med Enermet som man nu valt att fortsätta med. Detta sker genom ett tecknat avtal med Enermet om ett AIM-system som bland annat omfattar MDE timvärdesavräkning och licens för 1 000 av sina drygt 7 000 mätpunkter. Avtalet omfattar både mätare och Enermets AIM-system för automatisk mätaravläsning (AMR). Alla kunder som är anslutna till ett AMR-system får sina elräkningar baserade på faktisk elförbrukning.

Alla energiföretag måste enligt lag basera sina elräkningar på timvärdesmätning för alla kunder med >63 A anslutning redan från 1 juli 2006. För att uppfylla lagkraven kommer dessa kunder att anslutas till ett AMR-system. Förutom att läsa av förbrukningar kan systemet dessutom användas för bland annat uppföljning av elavbrott.

Götene valde Enermets mätarserie E120-NV som är speciellt utvecklad för mindre industrikunder. Mätarna är strömtransformatoranslutna och mäter aktiv och reaktiv energi och möjlighet till registrering av timvärdesserier, maxeffektvärden och mätarställningar inklusive tidstariffvärden. Mätaren har inbyggd kommunikationsmodul för GPRS, LAN eller LV (lågspänning PLC) och är en kompakt lösning som är enkel att installera och använda.
– Mätarna registrerar elavbrott och leveranskvalitet. Denna information kan läsas hem till systemet. Även andra mätare, bland annat för gas och vatten, går att ansluta och kan fjärravläsas med samma system, säger Andy Olsson, försäljningsdirektör vid Enermet i Sverige.

Information om företaget: Landis+Gyr AB