2009-06-15

FLIR lanserar två nya värmekameror för gasdetektering och för inspektion av smältugnar

Produktbild från företaget FLIR Systems AB - FLIR GF320 och FLIR GF309

För tre år sedan lanserade FLIR den första värmekameran/IR-kameran för gasdetektering. Idag är en värmekamera ett ovärderligt verktyg inom många industrier för att spåra och påvisa gasläckor. Kamerorna som fått många utmärkelser, bland annat Svenska Kraftnäts miljöpris, spelar en viktig roll för företagens miljöarbete som t.ex. för att förebygga utsläpp av SF6 i atmosfären. SF6 är hela 24 000 gånger farligare för miljön än CO2. Nu lanserar FLIR en ny generation värmekameror baserad på samma teknologi.

Två kameror med “dual use”
De nya värmekamerorna heter FLIR GF320, en kamera för gasdetektering och FLIR GF309, en ny kamera för inspektion av smältugnar. Båda kamerorna har en kyld detektor vilket förbättrar både känslighet och prestanda avsevärt. – Det är viktigt att notera att båda dessa kameror har s.k. "dual use" eftersom de är temperaturmätande med ett flertal färgpaletter att välja mellan. Man kan alltså se, mäta och registrera temperaturen hos ett objekt, säger Karsten Eggert, VP Sales & Marketing EMEA. – Det betyder att GF320 kan användas både för att hitta gasläckor och för förebyggande underhåll som t.ex. inspektion av elektrisk utrustning, och att FLIR GF309 kan användas både för inspektion av smältugnar som för annan IR-inspektion.

Läckor som inte går att se med blotta ögat syns som “rök” på displayen
FLIRs kameror för gasdetektering kan visualisera gas genom att producera en komplett bild av det skannade området. Läckor syns som rök i kamerans sökare eller på LCD-displayen vilket gör det lätt för användaren att upptäcka flyktiga kolväten. Bilden visas i realtid och kan spelas in med hjälp av kameran för arkivering, dokumentation och för att enkelt vidarebefordra med e-post.

De flesta läckor finns i en liten del av anläggningen
Enligt tidigare erfarenhet finns upp till 84 procent av läckorna i mindre än 1 procent av anläggningen. – Det betyder att för de andra 99 procenten använder man tidskrävande och dyr utrustning för att kontrollera säkra och läckfria komponenter. Att använda en värmekamera för gasdetektering ger en helhetsbild och kan omedelbart exkludera områden som inte kräver någon åtgärd. Med den inbyggda GPS-en kan ett service-team snabbt skickas till det exakta problemområdet. På så sätt sparar många av våra kunder mycket både vad gäller tid och personal, sammanfattar Karsten Eggert.

De nya FLIR-kamerorna lanseras den 26 maj på mässan Sensor & Test i Nürnberg, Tyskland.

Tekniska fakta:
FLIR GF320 används i första hand inom gas- och oljeindustri, kraftindustri och petrokemisk/kemisk industri för att hitta kostsamma och farliga gasläckor (metan eller andra kolväten) som inte går att se med blotta ögat.

Nyckelfunktioner och fördelar:
- Ny design med överlägsen ergonomi, inklusive en stor LSD-display och en vinklingsbar sökare för användande utomhus.
- ”Dual use”. Kameran är helt radiometrisk/temperaturmätande, och kan både identifiera gasläckor och användas för förebyggande underhåll av elektrisk eller mekanisk utrustning.
- Hög känslighet – upptäcker även mycket små gasläckor
- Låg vikt: 2,4 kg
- Inbyggd digitalkamera och GPS för enkel och tydlig rapportering och dokumentation
- Utbytbara objektiv

FLIR GF309 är framtagen för applikationer med höga temperaturer som t.ex. inspektion av smältugnar. Passar för alla typer av ugnar och värmepannor särskilt inom kemisk-/petrokemisk och kraftindustri. Kameran kan se genom flammor och har en löstagbar skyddsskärm utvecklad för att reflektera bort hettan från kameran och användaren. Eftersom kameran har ett brett temperaturområde kan den också användas för termografering av elektrisk & mekanisk utrustning.

Mer information om FLIR Systems finns på www.flir.com/thg.

Ladda ner Pdf

Information om företaget: FLIR Systems AB