2007-11-30

Wärtsilä levererar första biokraftverket till Tjeckien

Wärtsilä tecknade i november 2007 ett avtal med det tjeckiska företaget Less & Timber om att leverera ett kombinerat el- och värmekraftverk, som drivs med biobränsle. Verket levereras till företagets sågverk i Caslav, som ligger ca 100 km öster om Prag. Detta blir det första biokraftverket som Wärtsilä levererar till Tjeckien.

Bränslet till det nya kraftverket kommer att utgöras av bark och träflis från sågverket. Effekten blir 4,3 MWe och värmekapaciteten upp till 10 MWth. Elektriciteten säljs till det nationella elnätet och värmen används till torkning i sågverket.

Kraftverket levereras till kunden i oktober 2009. Less & Timber valde Wärtsiläs biokraftverk huvudsakligen på grund av Wärtsiläs goda rykte och referenser.

Wärtsiläs biobränsleeldade anläggningar är effektiva och har låga miljövärden. De utgör praktiska lösningar för användning av förnybar energi med minimal inverkan på miljön. Bränslet kan ha en fuktkvot på upp till 55 %.

Wärtsilä BioPower-anläggningarna levereras i moduler baserade på beprövad teknik, standardiserade komponenter och säker konstruktion. Detta möjliggör en snabb leverans och installation. Den beprövade tekniken ger en driftsäker och hållbar anläggning. De har även en hög automatiseringsgrad.

Information om företaget: Wärtsilä Sweden AB