2007-11-27

Scan bygger framtidens logistikcentrum i Linköping

Produktbild från företaget HKScan Sweden AB - Scans logistikcentrum i Linköping

Första spadtaget togs igår för Scans logistikcentrum i Linköping som är ett samarbetsprojekt mellan Scan, Skanska och Daifuku. Anläggningen är i fulldrift andra kvartalet 2010 och beräknas kunna generera mellan 30-50 nya arbetstillfällen.

Investeringskostnaderna blir mellan 200-250 Mkr. Logistikcentrat kommer att fungera som ett nav för Scans framtida logistik. Fastigheten har en yta på ca 9 600 kvm. Lagret omfattar bl a ett höglager som är ca 20 meter högt. Logistikcentrat kommer att vara klart för inflyttning under mars 2009 och vara i full drift andra kvartalet år 2010. Anläggningen kommer att köras i två-skift. Mellan 30-50 nya arbetstillfällen skapas.

– Äntligen har vi tagit det första spadtaget. Projektet startade 2005 men vi har varit noga med valet av samarbetspartners och det har varit viktigt att ha med dessa redan från starten när vi började planera anläggningen. Det främsta målet med vårt logistikcentrum är att vi skall kunna tillgodose våra kunders ökade krav på en väl fungerande logistik, som t ex ökad servicegrad, snävare leveranstider samt en utökad EDI-kommunikation. Logistikcentrumet gör dessutom att vi kommer att bli effektivare ur transportsynpunkt med en bättre planering för att leverera i rätt tid, säger Magnus Lindholm, planerings-och logistikdirektör, Scan AB.

Scan, Skanska och Daifuku utvecklar och planerar projektet tillsammans. Skanska ansvarar för byggnationen och det japansktägda företaget Daifuku levererar automationsutrustningen. Daifuku har erfarenhet från livsmedelsbranschen genom att de varit med och byggt Nettos stora logistikcentrum i Danmark samt ICAs centrallager i Helsingborg.

– Scans logistikcentrum är ett av de mest komplexa logistikprojekt som vi varit involverade i och vi är mycket glada åt att ha fått förtroendet att utveckla och bygga anläggningen. Skanska Fastigheter utvecklar effektiva logistiklokaler i attraktiva lägen och Scans nya logistikanläggning är ett gott bevis för detta, säger Niklas Grimslätt, affärsområdeschef på Skanska Fastigheter.

– Linköping som kommun växer mer än beräknat. Det är en fantastisk företagsanda i kommunen med många nyetablerade företag och Scans nya logistikcenter bidrar till Linköpings nya företagskultur, säger Linköpings kommunstyrelseordförande Paul Lindvall.

– I det här projektet, som vi arbetat med i två år, har vi verkligen vänt på alla stenar för att hitta de mest flexibla lösningarna för att uppnå en väl designad anläggning. Daifukus främsta ledord är just noggrannhet och kvalitet. Vi levererar i rätt tid och därför känns det roligt att arbeta med Scan, ett stort känt företag i Sverige, som också har leverans i rätt tid som måttstock, säger Henrik von Bahr, Daifukus försäljningschef i Sverige.

Information om företaget: HKScan Sweden AB