2007-12-03

Karuselldörrar spar energi och miljö

Produktbild från företaget Boon Edam Sweden AB - Energikalkylprogram

Elever vid Massachusetts Institute of Technology i USA har gjort en mycket intressant fallstudie i hur mycket energi en karuselldörr kan spara.

En av studenterna på skolan satt en dag och tittade ut genom fönstret i sitt rum och såg till sin besvikelse att person efter person som kom från den närbelägna tunnelbanan undvek karuselldörren och gick igenom den vanliga sidodörren. Han och tre andra elever bestämde sig då för att undersöka hur mycket i energiförlust detta innebar.

De kom fram till att varje passage via sidodörren (i februari) drar lika mycket energi som att hålla en 60w glödlampa tänd i 23 minuter!

De kom också fram till andra potentiella besparingar som skulle kunna göras om 75 % använde karuselldörren i stället för sidodörren:
• En årlig energibesparing på 38,7 %
• 2,7 hushåll skulle kunna värmas i 1 år
• En 100W lampa skulle kunna lysa 15,3 år i sträck
• Ett minskat utsläpp av koldioxid på 7,7 ton

Eleverna startade sedan en kampanj för att få fler att använda karuselldörren. Detta ledde till att de ökade användandet från 23% till 65%.

Läs mer om denna studie:
http://sustainability.mit.edu/Revolving_Door
http://web.mit.edu/newsoffice/2007/energy-map-tt0926.html

Boon Edam kommer under december och januari att tillsammans med en rad Varuhus och Köpcentrum att ha en kampanj för att få folk att använda karuselldörren istället för sidodörrarna (som är till för nödutrymning). Vi hoppas på detta sätt bidra till en minskad energi- förbrukning och därigenom en bättre miljö.

Vi på Boon Edam har utvecklat ett eget analysprogram som räknar ut hur mycket energi man sparar vid installation av en karuselldörr i jämförelse med en traditionell skjutdörr.

Läs mer om Boon Edams energikalkylprogram

Information om företaget: Boon Edam Sweden AB