2005-02-09

Keramiska komponenter för radar och mikrovågsteknik

Produktbild från företaget Aliaxis Sweden AB - Keramiska komponenter

Glynwed / Friatec har utvecklat ett aluminiumoxidmaterial (Al2O3) för användning inom radar och mikrovågsteknik. Tack vare sina speciella elektriska och mekaniska egenskaper kan materialet ansvändas i högvärdiga mikrovågsfönster och högfrekvensfilter. Produkter i material FRIALIT-DEGUSSIT AL 23hf används med stor framgång som fönster och antenner i nivåmätningsanläggningar. Komponenter i detta keramiska material används även i applikationer med höga krav på tryck- och temperaturbeständighet.

Det finns ytterligare användningsområden för AL 23hf, såsom isolatorer och bärare (supports) i telecomindustrin, t.ex. i kommunikationsantenner, förstärkare, högfrekvensfilter samt den elektroniska utrustningen i antennanläggningar. Exempel på vidare applikationer är anläggningar för accelerering av pharmaceutiska tillverkningsprocesser, mikrovågsuppvärmningssystem, sensorer och analysinstrument.

Material FRIALIT-DEGUSSIT AL23hf erbjuder unika egenskaper såsom:
– AL 23hf har ett högre optiskt brytningstal än andra material som glas eller plast. Därmed kan mikrovågorna fokuseras och styras bättre. Detaljerna kan då designas mindre och integreras i mindre totalsystem.
– AL 23hf erbjuder p.g.a. sin höga dielektricitetskonstant (ε = 9,8) och sina låga dielektriska förluster (tan б = 10-4), i motsats till en mängda andra material, möjligheten att realisera mikrovågsresonatorer med hög kvalitet och temperaturstabilitet i hanterbara storlekar.
– AL 23hf har en väldigt låg egenabsorbtion av de elektriska fälten och mikrovågorna.
– AL 23hf är högtemperaturbeständigt (upp til 1950ºC), slitagebeständigt, har en mycket god formstabilitet, samt med 5,7 ppm /k i temperaturområdet 20 – 100 ºC, en förhållandevis låg termisk utvidgning.
– AL 23hf är godkänt enligt FDA:s (Food & Drug Administration) riktlinjer för användning inom livsmedels- och läkemedelsindustrin.

Som ett komplement till AL23hf producerar och levererar Glynwed / Friatec även antenner och fönster i kvartsglas (SiO2) i olika kvaliteter och hybridkonstruktioner.

Produkterna tillverkas av FRIATEC AG, Mannheim, som har över 50 års erfarenhet av tekniska keramer.

Säljs och marknadsförs i Sverige, Norge och Danmark av GLYNWED AB.

Information om företaget: Aliaxis Sweden AB