2009-04-07

Gabioner i alla former

Produktbild från företaget ViaCon AB - Gabioner i alla former

Gabioner är för många ett lite okänt begrepp men säkert har många sett dem utan att veta vad de heter. Gabioner är nätkorgar vilka fylls med sten och sedan kan staplas på varandra för olika syften. Gabioner används oftast till stödmurar vid nivåskillnader, erosionsskydd men också som bullerskydd, beklädnad för betongväggar och som ren dekoration. Gabioner kan användas som gravitationsmurar men kan också kombineras med geonät för att uppnå höga murar som står emot stora belastningar under lång tid. En gabionmur utsätts sällan för klotter då dess yta inte är slät och inte inbjuder till oönskade målningar.

En gabion utgörs av ett stålnät som antingen är tvinnat eller svetsat. Vanligast på marknaden är de tvinnade gabionerna, de svetsade ger en ytterligare stabilitet i konstruktionen och rekommenderas där estetiken är av stor betydelse. Vissa konstruktioner kan fyllas i mitten med betong för att ytterligare öka den stabilitet och hållfasthet som krävs för konstruktionen.

ViaCon har utökat sortimentet med gabioner och kan nu erbjuda traditionellt rektangulära men också runda och avsmalnande gabioner. Företaget hjälper till vid beräkningar för att uppnå den stabilitet som önskas.

En gabion fylls med sten efter eget önskemål. Genom att använda material från omkringliggande område får man dem att naturligt smälta in i omgivningen. De kan också fyllas med sten som inte är naturlig i omgivningen och utgör då effektskapande punkter i sammanhanget. Gabionerna kan fyllas både manuellt och med maskin. Genom en delvis manuell fyllning kan man erhålla en kontrollerat vacker yta samtidigt som möjligheten finns att skapa mönster med effektmaterial.

Runda gabioner kan användas för att ge en mer levande stödmur dels genom att kombineras med rektangulära eller att bygga hela stödmuren med runda gabioner. De runda gabionerna kan också användas fristående som utsmyckning eller mindre avgränsning i en offentlig miljö eller trädgård/park. Genom sin robusta konstruktion står de väl emot ytter åverkan och skadegörelse.

Information om företaget: ViaCon AB

Sökresultat för
”5566207519” ViaCon AB