2015-06-29

Energioptimering Sparade 50 Kubikmeter olja per år hos Orthex Kitchen i Gnosjö

HRS-Enhet

Orthex Kitchen i Gnosjö, tidigare Sveico.
Orthex Group utvecklar, producerar och marknadsför funktionella hushållsprodukter till kunder och konsumenter. År 2010 köpte Orthex Group företaget Sveico i Bårebo, Gnosjö, och här tillverkar man idag flera av sina marknadsledande varumärken, som Gastromax™, Hammarplast® & Sveico.

För ca ett år sedan avslutades en generell översyn och optimering av energiförbrukningen på fabriken i Bårebo, optimeringen innehöll flera delar;

  • Generell översyn och renovering i lokalen, byte av dåliga fönster, dörrar, mm.
  • Installation av Värmeväxlare på kylanläggningen till formsprutor.
  • Installation av Värmeväxlare på Kompressoranläggningen.
  • Generell optimering av tryckluftssystemet (pågått flera år).

Unoflow AB:s servicepartner FREMA Industriservice sköter normal service av tryckluftsanläggningen, och fick förtroendet att leverera och installera värmeväxlare till kompressoranläggningen.

Fredrik Ekeroth på FREMA Industriservice berättar,
-”Jag har jobbat länge hos Orthex, vi började med optimering av tryckluften redan då de hette Sveico. Vi har en bra relation, och de har ett bra och långsiktigt tänkande i sin verksamhet. Det är en ganska stor investering de gjort nu t.ex, men det visade sig ju att de kommer spara stora mängder energi kommande år”

Peter Ottosson som är Platschef på Orthex Kitchen kan nu, ca ett år efter att optimeringen slutförts, konstatera att man med oförändrad produktionsvolym, och oförändrad elförbrukning, har kunnat sluta förbruka olja helt och hållet.

Detta innebär en besparing på 50 - 60m³ olja per år!

Värmeväxlarna på kompressorerna är Fini Compressors Modell HRS30W som passar kompressorer på 18,5 till 22 kW, men dessa finns naturligtvis i flera storlekar. Fini beräknar att en installation av HRS sparar ca 3 gånger så mycket energi som t.ex ett byte från en vanlig start/stop- till en varvtalsstyrd kompressor gör.

På Unoflow är vi glada och stolta att ha varit delaktiga i Orthex Kitchens ambitiösa och framgångsrika projekt för att minska sin miljöpåverkan och energiförbrukning!

För mer info om energioptimering av tryckluftssystem och kompressorer, kontakta Unoflow AB

Länk till nyheten hos Unoflow AB

Länk till högupplösta bilder och info

Information om företaget: Unoflow AB

Nyheten presenteras i samarbete med MyNewsdesk