2015-05-12

Hyllie har fått en jättefontän!

Produktbild från företaget BG Byggros AB - Hyllie har fått en jättefontän!

Under sommaren 2014 har en 5 meter hög bronsfontän föreställande ett kvinnoansikte invigts i Hyllie utanför Malmö. Det är Malmö kommun som är beställare av konstverket, vilket har utformats av Charlotte Gyllenhammar. Byggros har utformat den vattentekniska lösningen och levererat alla vatteninstallationer till projektet.

Fontänen ligger i hjärtat av den nya malmöstadsdelen Hyllie och omges av ett flertal av Malmös nya landmärken, däribland Malmö Arena, det prisbelönade shoppingcentret Emporia (dit Byggros även har levererat gröna tak), Malmömässan och det nya konferenshotellet Quality Hotel View.

För att passa in i de storskaliga omgivningarna så är fontänkonstverket en stor installation som mäter 10x5x4 meter och står placerat i en rund bassäng med en diameter på 20 meter. Fontänen har formen av ett liggande kvinnoansikte och har kapacitet att spruta en vattenstråle 15 meter upp i luften.

Konstverket har döpts till "Mother" och designades av skulptören Charlotte Gyllenhammar, som sedan början av 90-talet har varit ett framstående namn i den svenska konstvärlden med ett flertal offentliga installationer på sitt CV, häribland Raoul Wallenberg monumentet i Göteborg.

Konst och teknik i nära samarbete

Fontänen har en kapacitet på 4 500 liter vatten i minuten. Storleken och placeringen mitt i en rondell medförde vissa tekniska krav och finesser. Fontänen har av trafiksäkerhetsskäl automatisk höjdreglering - vilket innebär att vattenstrålens höjd anpassas efter vindförhållandena - för att vattnet inte ska falla ner i rondellen då det blåser. Dessutom har fontänens maskineri placerats i ett teknikrum som är separerat från fontänen, för att underhållspersonalen ska kunna göra sitt jobb utan att störa trafiken i rondellen. Byggros har hjälpt till med de vattentekniska lösningarna och har även levererat alla vatteninstallationer till projektet.

Information om företaget: BG Byggros AB

Nyheten presenteras i samarbete med MyNewsdesk