2013-05-20

UBABs betongelement rullar in i Göteborg


Spiralformade trappor har setts sväva mot himlen i Göteborg under monteringen av Gothia Towers nya EastTower. Nu är det dags för nästa steg, montaget av väggar och bjälklag. UBAB Ulricehamns Betong AB levererar och monterar med hjälp av Högsbols Montage AB, runt 1 750 betongelement samt färdiga badrumsmoduler till det 100 meter höga Gothia Tower.

Det är Hotell- och evenemangkomplexet Gothia Towers tredje torn som är under uppbyggnad.

Kring den platsgjutna smala betongkärnan kommer ca 1750 förtillverkade betongelement monteras och tillsammans bilda stommen till Göteborgs högsta byggnad. Under mars levererade UBAB två trapphus, 30 våningar högt vardera. Trapporna lyftes upp och träddes sedan ner i den 100 meter höga
betongkärnan.

– Knivigt, men efterhand som trapporna monterades blev det kortare väg att trä ner trapporna, förklarar UBABs projektledare Anders Skoglund.

Nu är det dags för montaget av själva betongstommen. 450 lastbilar med bärande betongväggar och mellanliggande bjälklag kommer att köra i skytteltrafik under sex intensiva månader. Längst upp på byggnadens kärna innehållande trapphusen, cirka 105 meter upp, står en kran som lyfter upp betongelementen.

– Vi gör cirka 85 till 90 lyft per våning. I början kommer vi att montera två våningar i veckan. När vi kommer till våning tolv blir det en våning i veckan. Då är vi upp på sådana höjder att lyfttiderna blir längre.

UBAB låter även montera badrumsmoduler samtidigt med betongelementen. Modulerna är färdigkaklade med toaletter och handfat installerat.

Under hela byggtiden ska verksamheten i de två andra tornen fungera som vanligt med hotell- och
mässverksamheten. Peab är huvudentreprenör och samordnar det hela. Det är en avancerad logistik. Det och höjden på bygget gör Gothia Tower till en speciell arbetsplats.

– Det är en trång arbetsplats och vi har tider som vi måste hålla för att kunna lösa övrig logistik, vi är ju många entreprenörer, säger Anders Skoglund.

 

Från maj till månadsskiftet oktober/november pågår arbetet. UBABs bilar kör mellan fabriken i
Ulricehamn och Göteborg.

– Det är otroligt kul att vara med
och leverera till Göteborgs högsta byggnad, säger Anders Skoglund.


Fakta:

Hotell Gothia Towers är en del av Svenska Mässan och när bygget är färdigt står de bakom Europas största helintegrerade hotell-, mäss och konferensanläggning. Januari 2015 ska allt vara klar.

Se bygget på Gothia Tower här:

http://www.webbkameror.se/byggkameror/gothiatowers/gothiatowers_1_1280.php

Kontakt:

Projektledare Anders Skoglund, UBAB

0321-24 00 07

anders.skoglund@ubab.com

www.ubab.com

Marknadschef Peter Wigert, UBAB

0321-24 00 08

peter.wigert@ubab.com

www.ubab.com

UBAB Ulricehamns
Betong AB tillverkar betongelement för smarta byggsystem. Vi bygger en hållbar
framtid med betong som fundament.


Information om företaget: UBAB Ulricehamns Betong AB

Nyheten presenteras i samarbete med MyNewsdesk