2012-12-28

Ingenting går till spillo när Scandic Continental rivs

Den 21 december stänger Scandic Continental i Stockholm eftersom det på grund av arbetet med Citybanan ska rivas. Scandic ställdes inför utmaningen att genomföra tömningen av hotellet utan negativ påverkan på miljön. För att lösa detta kontaktades företaget 4CYCLE, som jobbar med att finna miljövänliga och lönsamma lösningar vid avvecklingar och rivningar vid kontor och byggnader.

För Scandic är miljöansvar och medvetenhet en grundpelare och arbetet med hållbarhet har blivit en internationell förebild för hela branschen. Bland annat var Scandic den första hotellkedjan som började rutinen att endast handdukar som läggs på golvet byts efter att en städerska kommit på idén 1994, vilket ger stora miljövinster.

Att finna ett miljövänligt sätt att stänga ett hotell var därför en självklarhet. Scandic fastnade för 4CYCLEs sätt att tänka kring återvinning och återanvändning. Att ge gamla saker nytt liv i nya miljöer. 4CYCLE delar upp processen i tre delar. Första steget är att sälja av inventarierna, sedan ses det över vilka organisationer som kan skänkas till. Tillslut sorteras det överblivna upp för återvinning. Inget går till spillo.

-  Vi har sedan länge ett samarbete med S:ta Clara kyrka, som ligger i närheten av Continental. De serverar mat till hemlösa och andra utsatta grupper. Vi gav dem delar av köksutrustningen samt skrivbord och stolar till deras kontor. Genom det ser vi till att inte belasta miljön samt hjälper dem som behöver, vilket känns bra, säger Pernilla Johansson, hotelldirektör Scandic Continental.

Scandic har med 4CYCLEs hjälp lyckats att återanvända eller återvinna samtliga inventarier som tillhörde Scandic Continental. Det mesta har kommit till användning på andra hotell inom Scandic-koncernen. Skåp och bord har skänkts till frivilligorganisationer. Resten har sålts och fått nya hem över hela Sverige.

-  Inför rivningen av ett klassiskt hotell som Continental, hörde vi av oss till andra Scandic-hotell för att se vilket intresse som fanns att ta över inventarierna. Gensvaret blev stort. Flera hotell, vissa från så långt som Kiruna, kom och tittade. Hela 70 procent av Continentals inventarier kunde vi återanvända tack vare detta, berättar Jhimmy Liljekrantz projektledare från 4CYCLE.

Scandic har samarbetat med 4CYCLE sedan mars 2012. Utöver Scandic Continental Stockholm har även 4CYCLE hjälpt till vid nedmonteringen av Scandic Sundsvall City och renoveringen av Scandic S:t Jörgen i Malmö. 

För mer information, kontakta gärna:

Pernilla Johansson, Hotelldirektör Scandic Continental Stockholm, tel  0709 73 56 36
e-post: pernilla.johansson@scandichotels.com 

Karin Hellgren, Kommunikationsansvarig på Scandic, tel:
0721-709 259
e-post: karin.hellgren@scandichotels.com

Jhimmy Liljekrantz, Projektledare 4CYCLE, tel 010-209 06 05
e-post: jhimmy.liljekrantz@4cycle.se


Information om företaget: Scandic Hotels AB

Nyheten presenteras i samarbete med MyNewsdesk