2008-12-16

Nya signalomvandlare för explosionsfarlig miljö

Produktbild från företaget Weidmüller AB - ACT20X

Med införandet av ACT20X erbjuder Weidmüller en helt ny familj av signalomvandlare för explosionsfarlig miljö. Med bara 11 mm per kanal kräver dessa kompakta moduler mycket lite utrymme i elskåp. Alla ACT20X kan konfigureras via en PC med hjälp av programvaran "WI-Manager". Detta program bygger på leverantörsoberoende FDT-/DTM-teknik. Dessa innovativa moduler är avsedda att installeras i säkra eller farliga områden i zon 2.

I familjen ACT20X ingår digitala och analoga "intrinsically safe" omvandlare som både isolerar och omvandlar signaler från farliga områden. Den innovativa signalomvandlaren konverterar 2-tråd HART, Namur, FTD, termoelement eller DC-signaler liksom digitala signaler med koppling till Zone 0. Alla moduler har 3-vägs isolering, och kan fås med dubbla kanaler. Med hög nivå på isolationsmotstånd, noggrannhet och termisk stabilitet ger ACT20X- moduler en ren, störningsfri signal hela tiden. En reläbaserad larmövervakning förenklar service. ACT20X-moduler kan utan inskränkningar användas i temperaturer från -20° C till 60° C. De har alla relevanta internationella godkännanden som ATEX, ICEEX, GOST, FM - med andra ord, det är moduler som är förutbestämda för användning i applikationer över hela världen.

Weidmüller utvecklade speciellt sin ACT20X-familj av produkter för explosionsfarliga och "normala" miljöer inom processindustrin. De 16 olika varianterna hanterar alla konventionella insignaler (2-tråd HART, Namur, FTD, termoelement och DC-signaler) från källor inom farligt område Zon 0, liksom digitala och analoga signaler till farliga områden. För att säkerställa snabb felindikering ger den integrerade reläutgången ett felmeddelande om ett fel uppstår – en fördel som ökar anläggningens tillgänglighet.

Genom att använda WI-Manager programvara baserat på FDT-teknik (Field Device Tool) är det möjligt att anpassa alla ACT20-produkter via en dator för att möta olika krav i processapplikationer. För detta ändamål erbjuder Weidmüller Device Type Manager (DTM), som kan utföras i valfri FDT-baserad ram. Förutom snabb och felfri parameterinställning av enskilda enheter, gör DTM det möjligt att utvärdera mätvärden och diagnostiska data. Dessutom är det möjligt att entydigt identifiera en ansluten enhet via DTM.

ACT20X-modulerna är utförda med en smart design av anslutningstekniken som möjliggör kodade anslutningar. Den integrerade frånskiljararmen gör att anslutningen kan kopplas bort utan att ta skada när service krävs. Enheter från ACT20X-familjen har konstruerats för att fungera i en omgivningstemperatur mellan -20° C till +60° C, med andra ord i praktiskt taget alla industriapplikationer. Den transparenta frontplattan kan lätt öppnas uppåt. Den har utformats för enkelt montage av apparatmärkning.

Produkter från ACT20X-sortiment är avsedda att installeras i zon 2 eller icke-farliga områden; internationella godkännanden som ATEX, ICEEX, GOST och FM (klass 1, Division 1, 2 och 3) möjliggör behandling av signaler från Zon 0. I klartext, moduler som är lämpliga att använda i applikationer över hela världen.

Information om företaget: Weidmüller AB