2007-11-20

National Instruments smarta kameror erbjuder komplett system för avsyning med dator

Produktbild från företaget National Instruments Sweden AB - NI 1722 och NI 1742

National Instruments har idag presenterat NI 1722 och NI 1742, två smarta kameror som möjliggör avancerade avsyningssystem till låg kostnad. Kamerorna består av inbyggda system som innehåller en styrenhet och en bildsensor och fungerar ihop med National Instruments programvara för seende datorer, vilket innebär att bildbehandling kan göras direkt i kamerorna. Detta gör dem väl lämpade för att till exempel hitta detaljer, avsyna förpackningar, kontrollera monterade enheter eller läsa en- och tvådimensionell streckkod.

De nya kamerorna levereras med National Instruments Vision Builder for Automated Inspection (AI), en interaktiv programvara för konfigurering, jämförelsetestning och driftsättning av applikationer för seende datorsystem utan programmering. Det intuitiva menysystemet i Vision Builder AI gör att man med den inbyggda editorn för tillståndsdiagram kan bygga komplexa applikationer som innehåller såväl algoritmer för datorseende som tillståndsbaserad exekvering med vägval och upprepning. För mer avancerade applikationer kan de smarta kamerorna även kombineras med programvaran LabVIEW och med National Instruments hela bibliotek av algoritmer för bildbehandling och seende datorsystem, till exempel kantdetektering, mönstermatchning och avläsning av en- och tvådimensionell streckkod, liksom optisk teckenigenkänning. Genom att LabVIEW och Vision Builder AI fungerar ihop med många olika varianter av hårdvara kan applikationerna flyttas mellan olika typer av system med bara små ändringar.

”NI Smart Camera är ett stort steg framåt när det gäller seende datorer, eftersom man får höga prestanda till låg kostnad samtidigt som National Instruments hårdvaruplattform utökats så att den inte bara innehåller PC-baserade system och kompakta system för datorseende utan även själva sensorn”, säger John Hanks, som är National Instruments vice marknadsföringschef för professionella produkter. ”För alla typer av avsyning, från kiselbrickor till livsmedelsförpackningar erbjuder National Instruments smarta kameror maskinbyggare och processtekniker lättanvända allt i ett-lösningar med samma egenskaper som fullfjädrade avsyningssystem.”

Kamerorna är konstruerade för krävande industrimiljöer. NI 1722 har en 400 MHz PowerPC-processor, och NI 1742 har en 533 MHz processor. Den monokroma bildsensorn (VGA 640x480) som sitter i båda kamerorna är en högklassig CCD-sensor (charge-coupled device) från Sony. Kamerorna har även inbyggd I/O, inklusive två optoisolerade digitala ingångar och två optoisolerade digitala utgångar, en serieport RS-232 och två Gigabit Ethernet-portar med stöd för olika protokoll, bl.a. Modbus TCP.

Dessutom har NI 1742 kvadraturkodare och en inbyggd styrenhet med National Instruments teknik för direktdriven belysning. Kvadraturkodaren gör att man enkelt kan synkronisera bildinsamlingen med linjära och roterande drivsystem. Styrenheten för direktdrivningen har en inbyggd drivenhet för LED-belysning som ger upp till 500 mA konstant ström eller upp till 1 A pulsad. Pulsat ljus gör att man kan få upp till fyra gånger så hög ljusstyrka utan att skada belysningshuvudet.

Information om företaget: National Instruments Sweden AB