2007-12-11

Bilsätet som kan vridas ut och lutas bakåt

Produktbild från företaget Braunability Europe AB - Turnout

Nu går det ännu lättare att komma in och ut ur bilen med bilsätet som kan vridas ut och lutas bakåt

Kliva i, och ur en bil är besvärligt för äldre och människor med funktionshinder eller rörelsesvårigheter. Nu finns lösningen: Ett vridbart bilsäte som dessutom går att luta.

Det vridbara bilsätet heter Turnout, en elektriskt driven vridplatta som med hjälp av handkontroll gör det möjligt att vrida ut stolen över dörrtröskeln och underlätta in- och urstigning ur bil.

För att nå ett optimalt rörelsemönster i dagens moderna personbilar med sluttande kaross, eller där dörröppningen är låg, har Autoadapt vidareutvecklat det vridbara bilsätet med ett fotstöd och möjlighet att tippa stolen bakåt, så kallad tilt. Tilt-funktionen har för övrigt fått namnen Tilda, efter den unga flicka som var den första användaren.

Denna kombination med vridbart bilsäte och tilt-funktion ger maximalt med utrymme för huvudet då bilsätet vrids.
Med fötterna på fotstödet, slipper man att dessutom att lyfta benen över tröskelkanten medan stolen vrids in i bilen.
– Är fötterna placerade på fotstödet undanröjs även risken att fötterna kommer i kläm mot instrumentbrädan när sätet vrids in, konstaterar Harald Freytag, marknadschef på Autoadapt, Europas största anpassningsföretag inom branschen bilanpassning för äldre och funktionshindrade.

Det vridbara bilsätet med Tilda-tilten är speciellt utformad för att anpassas efter två eller fyradörrars bilar. Vridsätet kan monteras på förar- eller passagerarsidan i bilen.

Med ett enkelt handgrepp kan bilsätet lutas 7, 11 och 15 grader bakåt.
Vridsätet har många inställningsmöjligheter och tillbehör som ger brukaren en ergonomiskt riktig och varierande sittställning, t. ex. förlängda glidskenor som gör att vridsätet även kan justeras i längsled i bilen, eller ett lågbyggt säte från Autoadapt, vilket ger rätt sitthöjd och frigör än mer utrymme vid i- och urstigning.

För personer med ryggbesvär kan det lågbyggda Autoadapt-sätet även utrustas med gelfyllda säteskuddar som sitter så placerade att de ger maximal tryckavlastning.

Det vridbara bilsätet är CE-märkt, E-märkt, krocktestad och godkänd för en belastning av 150 kg. Tilt-funktionen är dessutom särskilt noggrant krocktestad med sätet i upprätt ställning och där sätet lutar sju grader bakåt.

– Med stolen i bakåtlutat läge ett blir bilresan bekvämare och sittandet mer avlastande för kroppen. Under utvecklingsarbetet provades sätet av en funktionshindrad person som alltid har huvudet nedböjt mot bröstet. När sätet lutades bakåt kunde han se ut genom bilrutan för första gången i sitt liv, berättar Harald Freytag.

Det vridbara bilsätet med tilt-funktion monteras i originalsätets infästningspunkter i bilens golv och det medför att ingreppen i bilen är minimala och lätt kan återställas den dag det är dags att byta bil. Märkesanpassade monteringskonsoler finns till de flesta förekommande bilmodellerna.

Information om företaget: Braunability Europe AB