2005-12-22

För snabb och enkel riktning av mikrovågslänkar

Pendulum Instruments AB introducerar Path Align-R™, modell 2240 & 2241 Microwave Antenna Path Alignment Test Set. Produkten är unik med enkel utformning och specialdesignad för att förenkla riktning av antenner i mikrovågsområdet 1,8–23,5 GHz. 2240/41 är mycket tillförlitlig och har fler frekvenser än föregångarna, 2200/01, som har blivit industristandard inom riktningsinstrument. Path Align-R™ gör det möjligt för icke tekniskt utbildad personal att klara inriktningen med hög precision. Path Align-R™ kan användas med minimalt arbete för att verifiera problem med signalvägarna under testningen.

Bärbar – Varje enhet väger 3,2 kg och har måtten: 89 mm x 213 mm x 333 mm. De har en skyddsväska som skyddar för väder och vind samt är lätt att transportera när man klättrar i tornet.

Batteripack – Instrumenten drivs av en uppladdningsbart blyackumulator som ger 4 till 5 timmars drifttid, vilket är perfekt for fältarbete. Instrumenten kan lätt transporteras upp i tornet samt hängas fast direkt bakom antennen.

Enkel att använda – En enhet vid varje sida utläser signalförlusten identiskt. Sätt på enheten och koppla in antennen via coax kabeln, ställ in frekvensen, koppla in medföljande headset och allt är färdigt för justeringprocessen är reducerad till minuter istället för timmar med konventionell utrustning.

Prestanda – Mottagardelen av Path Align-R™ ger 100 dB effektivt dynamiskt område Sändaren ger 0 dBm, tillräckligt med effekt för att rikta in en länk, samtidigt tillräckligt låg för att inte påverka närliggande aktiva antenner. Modellerna 2240/41 har fyra frekvensband:
Band 1: 1.8–2,5 GHz
Band 2: 3.5–5.0 GHz & 5.8–6.6 GHz
Band 3: 7.5–10.0 GHz & 11.0–12.0 GHz
Band 4: 18.1–19.4 GHz & 22.0–23.5 GHz

Den valda frekvensen ställs in via frontpanelen, med en upplösning på 1 MHz.

Hastighet – På LCD:n kan man läsa av signalförlusten med 0,1 dB upplösning som uppdateras var 300 millisekund. Detta ger en snabb avläsning på små förändringar när antennerna justeras för optimal signalstyrka.

Röstkanal – Kommunikationen mellan installatörerna sker via talkanalen i instrumenten (full duplex). Teknikerna kan prata med varandra via det medföljande headsetet. Kommunikationen är aktiv direkt efter uppsättning (antennerna behöver inte vara riktade för att den kommunikationen skall fungera).

Ton-inställning – För grovinriktingen används en tonsignal som ökar i frekvens när signalförlusten minskar. För finjustering växlar man sedan till den digitala frontdisplayen.

Datainspelning – Modell 2241: Resultaten loggas i det interna minnet, det s.k. Record-R™. Record-R™ har en inbyggd GPS-mottagare, som ger aktuell tid/datum/position i tillägg till mätdata över frekvens och dämpning. Upp till 250 separata dataposter kan sparas i minnet för att senare överföras till en PC via USB eller RS-232. En enda knapptryckning aktiverar loggprocessen.

Log View-R - Log View-R™ mjukvaran presenterar mätdatat och används för mätning och analys samt dataöverföring från instrumentet till en PC.

Noggrannhet – Vid jämförelse med en generell spektrumanalysator mäter PathAlign-R™ signalförlusten bättre än 1 dB och repeterbarheten ligger inom några tiondelars dB. Path Align-R™ kan jämföras med de mest tillförlitliga, sofistikerade (och dyra) instrumenten på marknaden.

Kostnadseffektiv – Path Align-R™ ligger mycket under en syntesgenerator och spektrumanalysator i pris. Men inköpspriset är inte det enda man tjänar på. Istället för 4 tekniker, 2 som testar radio och 2 som arbetar bakom antennerna, kan man reducera till tre personer inkl en övervakare på marken.

Utbildning – Tack vare den enkla användningen är kunskapkraven för att använda Path Align-R™ mycket måttliga, utbildningstiden räknas i minuter och instrumenten har fler potentiella användare i företaget jämfört med att använda komplicerade generella instrument.

Information om företaget: Orolia Global Services AB