2010-02-10

Wärtsilä stöder Baltic Sea Action Group:s (BSAG) initiativ och förbinder sig till tre miljölöften

Wärtsilä stöder Baltic Sea Action Group och deras arbete för att rädda Östersjön. Eftersom Wärtsilä har verksamhet på Östersjön och med tanke på dess aktiva arbete med att utveckla en rad lösningar för miljön, åtar sig Wärtsilä att uppfylla tre löften:

1. Wärtsilä erbjuder fem fartygsom regelbundet trafikerar på Östersjön, kostnadsfritt en miljövänlig axeltätning för de största propelleraxlarna när de installerar en Wärtsilä skrubber.

2. Wärtsilä kommer att ta fram ett koncept med konsultationstjänsterför sjöfartsföretag, rederier, klassificeringssällskap, myndigheter och andra intressenter för att öka förståelsen för miljön och för att erbjuda mätbara metoder med syftet att minska föroreningarna från sjötrafiken på Östersjön.

3. Wärtsilä kommer att ordna omfattande miljökurser vid utbildningscentren Wärtsilä Land and Sea Academy. De här kurserna riktar sig till sjöfartsoperatörer och -servicebolag och deras besättningsmedlemmar och har som syfte att öka miljömedvetenhet bland dem.

"Miljöfrågor är Wärtsiläs huvudfokus inom dess forskning och utvecklings aktiviteter. Vi utvecklar lösningar, produkter och tjänster som bidrar till att minska sjötransporternas inverkan på miljön. Genom att följa Baltic Sea Action Group:s initiativ vill vi lyfta fram våra kunskaper och vårt långsiktiga engagemang i sjöfartsindustrin. Dessa välriktade och konkreta åtgärder blir en utgångspunkt som de operatörer som trafikerar Östersjön kan använda för att minska sin inverkan på miljön," sade Christoph Vitzthum, direktör för Wärtsilä Services, när han talade vid Baltic Sea Action -mötet i Helsingfors den 10 februari.

Wärtsiläs skrubber är den första och än så länge den enda tillgängliga certifierade tekniken för att minska svavelutsläppen enligt internationella sjöfartsorganisationens (International Maritime Organization) bestämmelser. Den miljövänliga tätningen förhindrar oljeläckage från propelleraxeln. Med ett konventionellt tätningssystem kan det dagliga läckaget uppgå till två liter smörjolja per axel.

Beräknat på de omkring 2000 fartyg som för närvarande trafikerar Östersjön vid en given tidpunkt och med en förväntad ökning av trafiken till cirka 3500 fartyg till år 2015 kan Wärtsiläs tätningar bokstavligen förhindra att tusentals liter olja läcker ut i havsvattnet.

Genom att erbjuda konsultationstjänster och utbildningar inom sin kärnexpertis i minskningen av emissioner i vatten och luft, siktar Wärtsilä på att öka den allmänna medvetenheten om miljökrav och tillgängliga lösningar.

För ytterligare information kontakta:
Atte Palomäki
Kommunikationsdirektör
Wärtsilä Oyj Abp
Tel: +358 10 7095599
atte.palomaki@wartsila.com

Information om företaget: Wärtsilä Oyj Abp