2010-03-05

DigitalMedia-Road tour. En favorit i repris!

Produktbild från företaget Special-Elektronik i Karlstad AB - DigitalMedia-Road tour. En favorit i repris!

DM-MD8X8 är en del av Crestrons DigitalMedia lösning där alla analoga- och digitala signaler kan distribueras i ett och samma system.

AV-branschen är mitt i ett teknikskifte där analoga ljud- och bildsignaler fasas ut till förmån för nya digitala HD-signaler. Nya produkter kräver en bättre signalöverföring och allt större krav ställs på kopieringsskydd. HDMI och DisplayPort är nya signalstandarder som ger fantastiska möjligheter samtidigt som det ställer nya krav på de som arbetar med AV-installationer i hem, företag och offentlig miljö. Därför har Special-Elektronik i Karlstad anordat en DigitalMedia road tour med syfte att bena vilka utmaningar och möjligheter det digitala teknikskiftet innebär.

Sista veckan i februari arrangerade Special-Elektronik AB för andra gången en serie föreläsningar om DigitalMedia. Den fösta rundan som gick av stapeln hösten 2009 blev snabbt fullbokad och alla som ville delta fick inte möjligheten. Därför kördes en runda till. Denna gång med stopp i Sundsvall och Stockholm. Att det var ett ”hett” ämne bekräftades av den stora uppslutningen i de båda städerna. Föreläsningarna tog utgångspunkten i hur marknaden utvecklas och varför de nya standarderna kommer ochdagens analoga signaler är på väg ut. Det är viktigt att förstå den nya tekniken och den komplexitet det medför att skicka okomprimerade och krypterade HD-signaler samt vilka krav detta ställer på utrustning och kablar. Samtidigt som resultatet är bättre ljud och bild så finns det en hel del man måste hålla ordning på, såsom HDCP, CEC och EDID. Deltagarna fick en genomgång av de viktigaste begreppen och hur de påverkar installationerna praktiskt.

Att praktiskt distribuera och växla HD-signaler till flera displayer är komplext. Hur bygger man en HD bildlösning för hela hemmet? Hur hanterar man nya digitala signaler tillsammans med analoga signaler i en professionell AV installation? Detta var några av de frågor som diskuterades under eftermiddagen. Special-Elektronik AB introducerade DigitalMedia från Crestron, en ledande AV leverantör, som har det första systemet på marknaden som klarar av att hantera både den nya generationens digitala HD-signaler och äldre analoga signaler i samma system. Amerikanska Crestron har ägnat 5-års forskning och utveckling för att ta fram DigitalMedia plattformen. Systemet kopplades upp och en demonstration av hur det kan användas som ett verktyg för att hantera och analysera digitala HD signaler genomfördes.

Kontaktinformation:
Lina Johansson, marknadsassistent Special-Elektronik,
+46 54 555175,lina.johansson @specialelektronik.se.

Åke Larsson, VD Special-Elektronik, +46 54 555152,
ake.larsson@specialelektronik.se

Information om företaget: Special-Elektronik i Karlstad AB