2009-08-24

Bodycote Ytbehandling fortsätter att satsa framåt – nu med ökad automatisering

Produktbild från företaget Bodycote Ytbehandling AB - Bodycote Ytbehandling fortsätter att satsa framåt

En stor del av kostnaderna för ytbehandling utgörs av personalkostnader. Det krävs stora volymer av likartade produkter för att göra det ekonomisk lönsamt att investera i t.ex. robothantering. Mitt i värsta lågkonjunkturen har Bodycote Ytbehandling investerat i två automatiska hanteringssystem i Katrineholm och Karlstad.

Tommy Fredriksen, VD hos Bodycote Ytbehandling, säger att Bodycote tänker långsiktigt och att man avser att komma ur lågkonjunkturen med förstärkt konkurrenskraft och en effektivare produktionsapparat.

Seende robot i Karlstad
Bodycote har nyligen kört igång en hanteringsrobot i sin verkstad i Karlstad. Bakgrunden är att man vill effektivisera laddningen av detaljer på fixturer samt förbättra arbetsmiljön för personalen. Denna automationslösning är ännu ett steg för att skapa en helautomatiserad produktionsprocess.
Jonas Ekström, produktionschef hos Bodycote Ytbehandling berättar att Bodycote investerat i en plockrobot för att öka kostnadseffektiviteten främst på mindre detaljer.

En robot plockar detaljerna (från en station) på fixturen, som kommer från en separat bana. Detaljernas läge identifieras med ett visionssystem för att roboten ska veta var den ska hämta detaljen. Det går att ladda upp till 20 fixturer på denna lina.
Jan-Erik Örtqvist, platschef hos Bodycote i Karlstad, säger att fördelen med automatiseringen – utöver effektiviseringen – är att personalen får en bättre arbetsmiljö genom att man kan undvika förslitningsskador.

Hanteringsautomat med inbyggd kvalitetskontroll i Katrineholm
Bodycote i Katrineholm har investerat i en automat med ett kvalitetssystem för mätning och kontroll av längd, diameter, ovalitet samt placering av detaljernas oljespår. Detaljerna vänds vid behov för att kunna hanteras i nästkommande operation. Automaten ger allkontroll och spårbarhet.

Fredrik Hultgren, Bodycotes platschef i Katrineholm, berättar att en stor del av produktionen i Katrineholm utgörs av detaljer till fordonsindustrin. Kundernas krav på ytbehandlade detaljer är noll fel, vilket innebär att samtliga detaljer måste kontrolleras.
Vi måste verifiera och måttkontrollera detaljerna från leverantören innan ytbehandling. Dessutom ser automaten till att alla detaljer är vända åt samma håll för att kunna hanteras i nästkommande steg i produktionen, säger Fredrik Hultgren.

Tommy Frederiksen, Bodycotes VD: ”Det var inte för att minska personalbehovet som vi investerade i denna automationslösning utan för att kunna producera större volymer med samma antal personer.”
”Pay-off tiden beräknar vi till cirka 5 år och vi tittar nu på framtida automationsprojekt.” ”Jag är helt övertygad att det här är rätt väg att gå om vi skall kunna fortsätta att var en betydelsefull leverantör till både svensk och utländsk industri”, avslutar Tommy Frederiksen.

Information om företaget: Bodycote Ytbehandling AB